fbpx
        Kapat
        MENU

        Fotoğrafla ilgilenen herkesin bildiği gibi, fotoğraf; 1826 yılında Fransız mucit, Joseph Nicephore Niepce öncülüğünde başlamış, ilerleyen dönemde Fransız sanatçı ve Kimyager Louis Daguerre ile yapılan iş birliği sonucunda daha da gelişerek günlük yaşamın her alanında kendini göstermeye başlamıştır. Yazımın ilerleyen kısmında, özellikle Fotoğraf tarihi ve düğün fotoğrafçılığı konularında kısa kısa bilgiler vereceğim.

        1826 da başlayan fotoğrafın gündelik yaşama girme çabaları sonucunda, 1860’lı yılların sonuna gelindiğinde birçok çift tarafından bir fotoğrafçı tutularak düğün fotoğrafları çektirilmeye başlanmıştır.Fotoğraf tarih boyunca çok farklı amaçlar için kullanılmıştır. Bu amaçların bazıları, haber, propaganda, sanat vb. konularındadır. 1888 yılına kadar sanatsal gaye ile üretilen fotoğraf, 1888 yılında George Eastman’ın ilk taşınabilir fotoğraf kamerasını ‘’Kodak’’ markasıyla piyasaya sürerken, ‘’siz düğmeye basın, gerisini biz hallederiz…’’ sloganı ile herkes için kullanılmaya başlamıştır. Fotoğraf üretimini kolaylaştıran bu devrim niteliğindeki buluş ile, fotoğrafın tüm oluşum süreci insanların gözünde basitleştirmiş ve zaman içinde sanatsal nitelikli fotoğraf kıymetini az da olsa yitirmiştir.

        Düğün Fotoğrafçılığı Nedir?

        Herkesin üretmesi ile, fotoğrafın gerçek kıymetinin yitirdiği bir dünyada, ‘’Düğün Fotoğraflarının’’ kıymetli bir şey olduğunu anlatmak son derece zor bir durumdur. Çünkü, düğün fotoğrafçılığı günümüzde herkes tarafından yapılabilen, basit bir iş gibi gösterilmektedir. Günümüzde düğün fotoğrafçılığının tam tanımı; ‘’Birlikte yaşam kuran gelin ve damat çifti için, belirli bir ücret karşılığında yapılan ticari bir fotoğrafçılık branşıdır.’’

        Düğün fotoğrafçılığının tarihsel yolculuğu, insanların düğün anlayışına ve gelişen teknolojiye göre zaman içinde şekillenmiştir. Tarihin tozlu sayfalarında sıklıkla karşılaştığımız sade ve yalın düğün fotoğrafları, teknolojinin gelişmesi ve insan yaşamının değişmesi neticesinde bugün daha farklı bir hal almıştır. Düğün fotoğraflarının bugün geldiği abartılı durumdan çiftler kadar, düğün fotoğrafçıları da sorumludur.

        Düğün fotoğraflarını tarihsel yolculuk açısından iki kategoride ele almak doğru olur.

        • Geleneksel düğün fotoğrafçılığı.

        Geleneksel düğün fotoğrafçılığı; geleneklere bağlı kalınarak, gelin ve damada stüdyo ya da dış mekânda poz verdirilerek yapılan kurgusal ve klasik fotoğraf çekimleri olarak tanımlanabilir.

        • Modern düğün fotoğrafçılığı,

        Modern düğün fotoğrafçılığı, gelin ve damada herhangi bir yönlendirme yapılmadan, poz verdirilmeden, düğün akışı içinde gelişen anların estetik kaygıları ve duyguları ön planda tutarak, modern bir bakış açısı ile fotoğraflanmasıdır.

        Bu iki ana kategoride yapılan düğün fotoğrafçılığı da kendi içinde de farklı tarzlara ayrılırlar. Kısaca bahsedecek olursak eğer, stüdyo ortamının dışarı taşınması neticesinde oluşan dış mekân düğün fotoğrafçısı kavramı, geleneksel fotoğrafçılığın devamı olmakla birlikte düğün fotoğrafçılığından çok gelin – damat fotoğrafçılığı olarak tanımlanmalıdır. Modern düğün fotoğrafçılığı da kendi içinde farklı tarzlara ayrılmaktadır.

        Düğün fotoğrafçılığı hangi kategoride yapılırsa yapılsın, dışardan göründüğü kadar kolay ve eğlenceli bir meslek değildir. Düğünler, insan yaşamının değişen ve gelişen bir parçası olduğu için, düğün fotoğrafçılığında branşlaşmanın önemi son derece fazladır. Düğün fotoğrafçılığı, hangi kategoride yapılırsa yapılsın, fotoğrafçılık alanlarının içinde branşlaşma, disiplin ve özel bir performans ile yetenek gerektiren en zor alanlarından birisidir.

        Günümüzde Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Çalışmalıdır?

        Her iki kategori içinde düğün fotoğrafçısı; neşeli, üretken, anlayışlı, pratik zekalı ve saygılı ve sorumluluk sahibi olmalıdır. Düğünler her çift için özel ve anlamlı günlerdir. Düğün günü gerçekleşen hiçbir olayın asla tekrarı yoktur. O yüzden ışık koşulları, hava durumu, hatta ruh haliniz nasıl olursa olsun, hayatını birleştiren bir çift için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

        Özverili bir biçimde çalışıyor olsanız bile, özgünlüğünüzü yitirmemeli, yaratıcı olmalı, kriz yönetimi konusunda da bilgi ve beceri sahibi olmanız gerekir. Teknik anlamda yeterli bir bilgiye sahip olmalı, güçlü ekipmanlar kullanmalı ve mümkün olan en az hatayı yaparak bir düğün çekimini tamamlamalısınız.

        Düğün fotoğrafçılığı üzerine 2012 yılından bu tarafa düzenlemiş olduğum eğitim organizasyonlarında bu tür konuları eğitimime katılan düğün fotoğrafçılarına sıklıkla anlatıyorum. Düğün fotoğrafçılığı eğitimleri hakkında sormak istediğiniz her soru için iletişim formundan lütfen bana yazın. Size her zaman elimden geldiğince yardımcı olmayı isterim. Bugüne kadar görev aldığım düğün fotoğrafçısı eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, ” Hasan Vardar Düğün Fotoğrafçılığı Atölyesi Özgeçmişini ” buradan inceleyebilirsiniz.

        Sevgiler,
        Hasan VARDAR

        Yorum Yap

        E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.