fbpx
        Kapat
        MENU

        Eğitimci bir düğün fotoğrafçısı olduğum için, 7 maddede verimli düğün fotoğrafçılığı sırlarını özellikle düğün fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için yazdım. Bugün itibari ile Türkiye genelinde 30 farklı düğün fotoğrafçılığı eğitiminde, eğitmen olarak bulundum. Katılımcıların beklentileri, bana sorulan sorular ve eğitim süresince edindiğim tecrübelerden yola çıkarak böyle bir içerik oluşturmaya karar verdim.

        Düğün fotoğrafçılığı ile gelin damat fotoğrafçılığının birbirinden ayrılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü, düğün fotoğrafçılığı bir düğün gününün başından sonuna kadar özel bir performans gerektirirken bir uzmanlık alanı. Gelin damat fotoğrafçılığı veya dış mekân fotoğraf çekimleri dediğimiz uzmanlık alanı ise, günün belirli bir zaman diliminde, birkaç farklı mekân kullanarak gelin damat fotoğrafları üretiyor. Nitelik olarak birbirinden çok farklı olan bu iki düğün fotoğrafçılığı tarzının aynı kategoride değerlendirilmesinin haksızlık olduğunu düşünüyorum.

        Düğün fotoğrafçılarının gereğinden çok daha fazla ayrıntılara takıldığını düşünüyorum. Birçok düğün fotoğrafçısı yorgun, verimsiz, mutsuz. Mutsuz bir düğün fotoğrafçısı, hayatlarını birleştirildiği için son derece mutlu olan bir çiftin düğün fotoğraflarını nasıl çekebilir? Çoğu düğün fotoğrafçısının mutsuzluğunun temelinde yaşadığı mesleki olumsuzluklar, haksız rekabet koşulları, psikolojik nedenler var.

        Profesyonel bir düğün fotoğrafçısı olarak kendinizi daha verimli nasıl hissedebilirsiniz? Gereksiz ayrıntılara takılmadan, kendinizi daha dinç ve daha mutlu edeceğiniz başka bir yol olduğunu size göstermek isterim. Öncelikle sizi ne mutlu eder? Bunu bir düşünün. Eğer amacınız iş kapasitenizi arttırmak, yaptığınız işlerin sonuçlarından daha mutlu olmak ise, yazının devamı sizin için oldukça faydalı olabilir.

        -Verimlilik Erdemli Bir Döngüdür.

        Herkesin bildiği ama neredeyse hiç uygulamadığı gerçek: Ne kadar az çalışırsanız o kadar az yorulursunuz. Yaratıcılığınızı sınırlandırmamak için uzun saatler çalışmamalısınız. Burada bahsettiğim az çalışma asla yan gelip yatmak değil. İş yükünüzü azalttığınız zaman, verimliliğinizin arttığını fark edeceksiniz. İş yükünüzü azaltmak için küçük bir öneri: Fotoğrafı çekim aşamasında bitirin ve sonradan bilgisayar başında harcadığınız saatleri yani, fotoğraf düzenleme yükünden kurtulun.

        -Hedefe öncelik verin ve zamanınızı planlayın.

        Abraham Lincoln demiş ki, ‘’Bir ağacı kesmek için 8 saatini varsa, bunun 6 saatini balta bilemeye harcayın…’’
        Müşteri görüşmelerine yeterli zaman ayırın. Sosyal medya hesaplarınızı mutlaka ama mutlaka güncel tutun. Hedefiniz rahat bir iş ortamında çalışmak ise, üzerinizde ki bazı gereksiz yüklerden kurtulun. Örneğin, fotoğraf seçimlerini müşterilerinize iş yerinizde yaptırmayın. Müşteriniz, fotoğrafları kendi bilgisayarında online bir şekilde seçsin ve sipariş verdiği fotoğrafları size iletsin. Müşterinize iş yerinde fotoğraf seçtirmek için harcadığınız süre sizde kalsın. Çalışma saatlerinizi önceliklerinize göre harcadığınızdan emin olun. Size aşağıda yazdığım alıştırmayı yaptığım zaman amaçlarımla ilgili olmayan görevlerde en değerli zamanımı harcadığımı fark etmiştim.

        Bu alıştırmayı yapmak için önümüzdeki 6 ay içinde kendiniz için 5 en iyi hedefiniz olsun. Örneğin;

        -Daha iyi bir düğün fotoğrafçısı olmalıyım.

        -Re-touch konusunda daha iyi bir Photoshop ustası olmalıyım.

        -Daha sık blog yazmalıyım. (Kullananlar için)

        -Sosyal medyada daha aktif olmalıyım.

        -Nasıl satacağımı öğrenmeliyim.

        Belirlediğiniz hedeflere göre çalışma saatlerinizi takip etmeye başlayın. En verimli ve en kaliteli zamanınızın çoğunu belirlediğiniz bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde harcadığınızdan emin olun. Kısa bir zaman sonra yaşadığınız değişime ve elde ettiğiniz sonuçlara siz de şaşıracaksınız.

        -Kendinize uygun (Akıllı) hedefler belirleyin.

        Kendiniz için ‘’Akıllı’’ hedefler belirleyin. Akıllı hedefler, ölçülebilir ve ulaşılabilir olan hedeflerdir. Akıllı hedefleri kendiniz için belirlerken sonucun zamana bağlı olduğunu unutmayın. Örneğin, daha iyi bir düğün fotoğrafçısı olmalıyım gibi bir hedef, belirsizidir ve sonucu hiçbir zaman belli değildir.
        Çünkü böyle bir hedefi başardığınızı nereden bilebilirsiniz? Kime göre, neye göre daha iyi bir düğün fotoğrafçısı olduğunuz sizin için önemli mi? Siz iyisi mi kendiniz için daha gerçekçi bir hedef belirleyin.
        Örneğin; ”1 yıl içinde 5 adet uluslararası düğün fotoğrafçılığı ödülü kazanmak.” Böyle bir hedef, akıllı bir hedefin tüm özelliklerini karşılamaktadır. Çünkü bir yıl sonra böyle bir hedefe ulaşıp ulaşamadığınızın sonucunu aldığınız ödüllere bakarak görebileceksiniz.

        -Kısa vadeli ve küçük hedeflerle ilerleyin.

        ”1 yıl içinde 5 adet uluslararası düğün fotoğrafçılığı ödülü kazanmak.” Kendiniz için belirlediğiniz bu hedefe ulaşmak için nereden başlıyorsunuz? Belirlediğiniz hedefi daha iyi yönetebilir hedeflere ayırmalısınız. Örneğin, 3 ay içinde en az 2 ödül kazan’’ gibi… Kısa vadeli son tarihleri belirleyin. Hedefinizi tamamladığınızdan emin olmak için projeler üretin ve ortaklıklar kurun. Hedefinizi tutturduğunuz zaman kendiniz için bir dönüm noktasına ulaşmış olursunuz. Bunu kutlamayı unutmayın. Kutlamalar sizi veya ekibinizi daha çok motive edecektir.

        Prensipler ve mükemmeliyetçi düğün fotoğrafçısı.

        Düğün fotoğrafçılığı, hangi başlıkta ve içerikte yapılırsa yapılsın ticari bir faaliyet alanıdır. Vermiş olduğunuz hizmet için bazı prensipleriniz olmalıdır. Prensipleriniz sizi başarıya ulaştıracak anahtarlardan birisidir.
        Örneğin, kendi prensiplerinize uygun müşteriler bulduğunuz zaman fotoğraf çekimlerinizde daha mutlu, başarılı ve eğlenceli olacaksınız. Düğün fotoğrafları konusunda müşterinizin beklentilerini mutlaka önemseyin ve hayır demeyi öğrenin. Çünkü, müşterinizin beklentisini karşılayacağınızı onayladığınızda ve karşılamadığınızda neler yaşadığınızı az çok biliyorsunuz.

        Düğün fotoğraflarını çektiğiniz müşterileriniz için önemli olan, müşterinizle kurduğunuz iletişimdir. Kendinizi müşterinize profesyonel bir düğün fotoğrafçısı olarak sunmanın yolu, gereksiz ayrıntılara ve aşırı teknik bilgilere girmemektir. Çünkü, müşteriniz siz ne kadar anlaşılır olsanız bile, kullandığınız ekipmanların özelliğini asla bilmeyecektir.

        -Blog Yazın.

        Düğün bloğu hazırlamak, düğün fotoğrafçısı arayan çiftlerin karşısına çıkmak için son derece önemlidir. Düğün bloğu içinde bazı teknik konulara girmek düğün fotoğrafçılarının da ilgisini çekecektir. Google, düğün fotoğrafçısı konusunda bilgi sağlayan içerikleri sever ve arama sonuçlarında sizin üst sıralarda çıkmanızı sağlar. Ayrıca, profesyonel bir düğün fotoğrafçısı olarak düğünlerle ilgili detaylı bilgiler veren blogları takip etmenin, kişisel ve mesleki gelişiminize katkısı çok fazla olacaktır.

        -Bir düğün için çekim listesi oluşturmak sizi daha verimli hale getirecek.

        Aklı başında çalışmak, çok çalışmaktan daha önemlidir. Profesyonel bir düğün fotoğrafçısı olarak mutlaka ama mutlaka bir çekim listenizin olması gerekir. Özellikle düğün günü gibi stresli ve baskı altında çekim yaptığınız günler için mutlaka ama mutlaka bir çekim planınız olsun. Çünkü, fotoğraf çekerek belirli teknikleri daha iyi geliştirebilirsiniz. Başarılı bir düğün fotoğrafçısı olmak için, teknik bilgi ve donanıma sahip olmalısınız. Tecrübe için, çiftlerle düğün çekimlerinde zaman geçirmelisiniz.

        -Sağlıklı bir iş hayatı dengesi sağlayın.

        Düğün fotoğrafçılığı rekabetçi bir sektördür. Düğün fotoğrafçılığında çok fazla terfi ve başarı yakalamak için fazladan saatler çalışmak zorundasın. Ama bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre; uyku eksikliğinin verimliliği ve yaratıcılığı çok fazla azalttığını gösteriyor. Özellikle yoğun sezonda, çoğu düğün fotoğrafçısının sağlıksız bir şekilde beslendiği, uyku düzenin yok olduğu herkesin bildiği bir durumdur. Sağlıklı bir iş hayatı için, denge önemlidir.

        -Sonuç

        Daha verimli ve üretken olabilmek için, önce kendinize uygun bir planlama yapmalısınız. Katıldığınız eğitimleri, kullanacağınız ekipmanları, işiniz için yapacağınız yatırımların tamamını bu planlamanın dahilinde düzenlemelisiniz.
        Yalnız verimli ve akılcı çalışarak daha başarılı bir meslek hayatına kavuşabilirsiniz. Şimdi kendinize en uygun planlamayı yapmak için harekete geçin. Aileniz ve müşterileriniz size her gün teşekkür edecek.

        Düğün fotoğrafçılığı eğitimleri hakkında sormak istediğiniz her soru için iletişim formundan lütfen bana yazın. Size her zaman elimden geldiğince yardımcı olmayı isterim. Bugüne kadar görev aldığım düğün fotoğrafçısı eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, ” Hasan Vardar Düğün Fotoğrafçılığı Atölyesi Özgeçmişini ” buradan inceleyebilirsiniz.

        Sevgiler,
        Hasan VARDAR

        Yorum Yap

        E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.